0212 204 09 72

"WhatsApp Bilgi Hattı"

  +90 549 492 81 80


11.02.2019

Etkin Sağlık Dergisi - Ağustos-Eylül 2018

Gıdaların Saklanmasında Uçucu Yağlar

 

Gıdaların saklanmasında

Uçucu Yağlar

Uçucu yağlar; kozmetiklerde, tuvalet malzemelerinde, parfümlerde, sprey, krem, sabun, şampuanlarda ayrıca kimya endüstrisinde de boyalarda ve boyar malzemelerde kullanılır.

 

 

Eczanelerde yapılan aromaterapide kullanılan yağlar; tıbbi uçucu yağlardır. Ancak uçucu yağların tek kullanım alanı tıbbi aromaterapi değildir. İnsanoğlu binlerce yıldır uçucu yağları baharat (tat verici) olarak, yiyecekleri koruyucu olarak ve içki hazırlamada kullanmıştır. Günümüzde de hala aynı amaçlarla kullanılmaktadır. Yiyeceklerde tatlandırıcı olarak kullanımı hep çok ilgi çekmiştir. Uçucu yağlardan antimikrobiyal ve antibakteriyal olarak gıdalarda ne kadar çok faydalanabilirsek o kadar çok organik gıda üretimine yakın oluruz gibi geliyor. Çünkü son gördüğüm çalışmalardan birinde de şunu okumuştum: Uçucu yağlar E vitamini (alfatakoferol) ve BHT, BHA gibi sentetik koruyucularla karşılaştırıldığında hem daha yüksek antioksidan özellikler göstermişler hem de zarar vermemişlerdir. Çünkü doğanın özünün özüdür uçucu yağlar... Sağlığımızı korumak için, bakterileri yok etmek için koyduğumuz sentetik koruyucular yerine yiyeceklerimizi doğal uçucu yağlarla korusak korurken de tat ve koku versek nasıl olur?

Uçucu yağlar; kozmetiklerde, tuvalet malzemelerinde, parfümlerde, sprey, krem, sabun, şampuanlarda ayrıca kimya endüstrisinde de boyalarda ve boyar malzemelerde kullanılır.

• Zencefil Uçucu Yağı

• Vetivert Uçucu Yağı

• Limon Uçucu Yağı

• Karanfil Uçucu Yağı

• Tarçın Uçucu Yağı

• Karabiber Uçucu Yağı

• Nane Uçucu Yağı

• Kişniş Uçucu Yağı

gibi yağlar gıda sanayinde yiyeceklere tat ve koku verici olarak çok kullanılırlar. Özellikle hazır gıdalarda son dönemde organik gıda tüketiminin hepimizin önceliği olmaya başlamasıyla birlikte gıda üreticileri de ürettikleri gıdalarda raf ömrünü uzatmak ve aynı zamanda lezzetten de ödün vermemek adına uçucu yağlardan çok faydalanmaya başlamışlardır.

Zencefil Uçucu Yağı özellikle içeceklerde kullanılır ve aromaterapide çok kıymetlidir. Özellikle civa ağır metali şelasyonunda kullanılırız. Mesela taze bir limon bulduk ve limonata yaptık, koruyucu olarak içine 1 litre limonataya 4-5 damla Zencefil Uçucu Yağı veya Limon Uçucu Yağı koyduğumuzda hem hoş bir tat verir hem de uzun süre bozulmadan, tadı ve kokusu değişmeden organik limonatamızı saklayabiliriz.

Reçel, marmelat, meyve püresi yaptığımızda çok fazla şeker koymak istemiyorsak tadı ve kokuyu saklayarak, doğal bir meyve özü olarak, mevsiminde kavanoza koymak ve saklamak istiyorsak 1 kg reçel veya marmelat yaptığımız her ne ise 5 damla Karanfil Uçucu Yağı ve 5 damla Tarçın Uçucu Yağı ilave ederek hem harika bir lezzet ve koku vermiş oluruz hem de çok uzun süre bozulmadan saklanabilmesini sağlamış oluruz. Böylece şeker eklemeden, koruyarak gerçek meyve tadına kış aylarında da varabiliriz.

Karabiber Uçucu Yağı sebzeleri kışlık olarak hazırlamada hem güzel bir aroma verir hem de yapılarını bozulmadan korur.

Kişniş Uçucu Yağı bitki olarak da, baharat olarak da sevmem ama seveni var ise, çok başarılı bir konserve koruyucusudur.

Vetivert Uçucu Yağı ise biraz daha sofistike bir uçucu yağdır ve ülkemizde yetişmediği için pek kullanımını bilmeyiz. Fakat bu antioksidan özelliği en yüksek olan yağdır.

{alanbaslik}
© Tüm hakları saklıdırEfasis
.