Dişlerinizi günde iki defa fırçalıyorsunuz, ağız yıkama suyu kullanıyorsunuz ve hatta diş ipiyle de diş aralarını temizliyorsunuz ki yiyecek artıkları
kalmasın. Bu kadar özen gösterdiğiniz halde ağız kokusundan kurtulamıyorsunuz ve bu sizi günlük hayatta ve özellikleonlarca insanla yüz yüze görüştüğünüz profesyonel iş yaşamında sıkıntıya sokuyor. Bırakın karşınızdaki kişiyi olumlu etkilemeyi, bilakis yanınızdan kaçmak bile istiyor olabilirler.
Ağız kokusu bir hastalık değildir, fakat bir hastalığın altında yatan sebep veya bir rahatsızlığı ortaya çıkaran belirtilerden biri olabilir.
Mesela diyabet, gastroinestinal rahatsızlıklar, mide bakterileri (helikobakter) veya reflü vs gibi rahatsızlıklar. Fakat yine de şunu bilelim ki ağız kokusunun %80-%90 oranla sebebi; ağız ve boğaz boşluğunda üreyen bakterilerdir. Bu bakteriler genelde yiyecek artıklarının çü- rümesini sağlayan bakterilerdir ve çürüme işlemi sırasında yan ürün olarak koku oluştururlar. Bazen alkol, sigara ve kahve gibi plak oluşturan maddelerin arasında bazen de diş eti hastalıklarında bu bakteriler rol oynar ve kötü bir koku oluştururlar. Sebebi her ne olursa olsun kötü ağız kokusu rahatsız edicidir. Bu sıkıntıdan günde sadece 1-2 damla uçucu yağ özü kullanarak tamamen kurtulabilirsiniz. Çünkü kokuyu baskılamaktan öte kokuya sebep olan bakterileri en doğal, en yan etkisiz olarak bu özler yok öder.
Nasıl mı?
Her eğitimimde biraz kimya anlatıyorum çünkü uçucu yağ özü dediğimiz sıvı maddeler aslında bitki tohum yağı vs. değildir.
Yağ özleri, bitki ve çiçeğe kokusunu veren aromatik yağ keseciklerinin (bunlar mikromolekül boyutundadır) damıtma yöntemiyle toplanmasından elde edilir.
200 kilo ıtırdan 1 litre, 400 kilo lavantadan 1 litre uçucu yağ özü elde edilebilir. Elde edilen bu uçucu sıvıların içinde 50 ila 300 arası aktif organik bileşen bulunur. Bu bileşenler tek tek ayrıştırılarak ilaçlar elde edilir. Ama bitkinin öz yağında bir bütün olarak hepsi bulunur. Mesela linalol neredeyse her yağ özünde bulunur ve bir mo nterpen alkol bileşenidir. Antibakteriyel, antifugal (mantar öldürücü), antiviral, antiseptik özellikleri vardır ve organik olarak her bitkinin koku keseciğinde bulunur. Bu özelliği sayesinde bitkiyi çevreden gelen tehlikelere karşı korur. Ekolojik dengenin devamı için bu molekül bazı bitkilerde daha çok miktarda bulunur. Tabiki bunların uçucu yağlarına da daha yüksek oranda geçer.
Nane (Tıbbi Nane)
Mentha Piperita
Lavanta
Tarçın
Karanfil
Greyfurt/ Limon
Bir şey dikkatinizi çekmiştir; kokusu çok belirgin ve çok ıtırlı (aromatik) bitkiler bu moleküle daha fazla sahiptir. Bunlarda ayrıca, limonen, sineol ve geraniol da yüksek orandadır. Yukarıda bahsettiğimiz özellikleri sayesinde ağız içi ülserlerini de tedavi ederler.
Antiseptik ve antibak- teriyel oldukları için çürüme ve kokuşmaya sebep olan bakterileri ve viral enfeksiyon oluşturan virüsleri yok ederek kalıcı çözüm sağlarlar.
Çok yoğun oranda aroma içerdikleri için etkileri uzun sürelidir, güzel ve hoş kokuları sentetik kokulara hiç benzemezler. Saatlerce aktif kalan, mis gibi kokuları vardır. Küçük bir şişeye hazırlayacağımız su ve uçucu yağ özü karışımımızı ister sprey ister ağız gargarası şeklinde kullanabiliriz. Yukarıda verdi- ğim 6 yağ özünden aroması bize en iyi geleni tercih edip kullanabiliriz. Herkes aynı kokuyu sevmeyebilir. Koku, hafızamızla direkt ilişkili bir duyumuzdur. Kokular iyi ve kötü hatıraları anında açığa çıkarır. Bu yüzden seçim kullanıcıya ait olmalıdır. Örneğin, ben karanfil kokusuna bayılırım, aynı zamanda naneye de. 100 ml su içine 1 damla karanfil 2 damla nane damlatıyorum. Son zamanlarda favorim bu karışım. Gün boyu ihtiyaç duydukça ve özellikle görüş- melere giderken ağzıma sprey şeklinde uyguluyorum. Siz de iki yağı karıştırabilir veya sadece birini kullanabilirsiniz. Hiçbir şey yapamazsanız
1 damla limon yağını veya naneyi direkt ağzınıza damlatabilirsiniz. Bu tavsiyelerde bulunurken kullanacağınız yağın piyasadaki organik olmayan, hatta uçucu yağ bile olmayan, kanola yağına damlatılmış esans değil gerçekten eczaneden aldığınız uçucu yağ özü olduğunu varsayıyorum. Sentetik esans içeren piyasadaki ucuz yağları aldıysanız denediğinize bile değmeyecektir. Mis kokulu, iyilik dolu günler dilerim.