0212 204 09 72

"WhatsApp Bilgi Hattı"

  +90 549 492 81 80


12.11.2020

Sayı 7 - Soğuk Algınlığı İçin Aromaterapi

Aromaterapi; Fitoterapi’nin içinde bir yöntemdir. Bitki veya çiçeklerin tedaviye uygun kısımları; bu bazen köktür, bazen gövde, çoğunlukla yaprak veya çiçek buhar distilasyonuna tabi tutulur ve sonucunda elimizde bitkinin özünün özü kalır.

Soğuk algınlığı aromaterapi












Aromaterapik uçucu yağ özleriyle çoğumuz hayatımızın en az bir döneminde karşılaşmışızdır. Hiç karşılaşmadıysak bile ökaliptus yağını veya nane yağının soğuk algınlığına iyi geldiğini duymuşuzdur. Geçen yıl çıkan bazı ökaliptus, nane karışımı damlaları çocuğunuzun yakasına bir iki damla damlatabilirsiniz.

Fitoterapi ve Aromaterapi sadece Eczacılık Fakülteleri’nde Farmakognozi ve Farmasötik botanik dersleriyle ciddi ve gerçek anlamda eczacı adaylarına öğretilir. Bitkinin çiçek, gövde, yaprak, kabuk veya köklerinin ayrı ayrı veya farklı kombinasyonlarla extratını, hidrolatını (suda çözünmüş) veya uçucu yağını (aromatik yağını) ayrıştırarak terapötik düzeye getirip, tıbbın yardımına sunmakta eczacılık mesleğinin görevlerinden biridir. Fitoterapi; bitkilerle tedavi bilimidir. Yalnızca Eczacılık Fakülteleri’nde okutulur. Bu konudaki akademik çalışmaların tamamı Eczacılık Fakülteleri’nde yapılmaktadır.

Aromaterapi; Fitoterapi’nin bir dalıdır. Bitki veya çiçeklerin tedaviye uygun kısımları; bu bazen köktür, bazen gövde, çoğunlukla yaprak veya çiçek buhar distilasyonuna tabi tutulur ve sonucunda elimizde bitkinin özünün özü kalır. İşte bu öz sıvı çok yoğun kokulu ve uçucudur. Hoş kokusuna atfedilerek adına aromatik yağlar veya uçucu yağlar denmiştir. Aslında yağ değil, bir bitki özüdür. Birçok tanıdığımız, bildiğimiz ilacın özellikle krem veya pomat formundaki ilaçların hammaddeleri arasında mutlaka bir veya birden fazla bitkinin uçucu yağ özleri vardır. Saf uçucu yağlar güvenli oldukları ve doğru kullanıldıkları taktirde daha etkin olabilirler.

 

Soğuk Algınlığı için Aromaterapi

Ökaliptus: Eucalyptus globulus bitkisinden elde edilir. İçinde bulundurduğu citronellal, sineol, pinen ökaliptolden dolayı, üst solunum yollarında, solunum pasajlarını açarak rahat nefes almaya yardımcı olur. Nefesi rahatlattığı gibi bu saydığımız etken maddeler sayesinde solunum sisteminin başlangıcından akciğerlere kadar olan tüm solunum yolunda enflamasyonu kurutur ve mukusu yok eder. Boğaz enfeksiyonlarında, sinüslerin tıkanması durumunda, astımda, tüberküloz ve boğmacada rahatlatıcı ve hastalığın seyrini hafifletici destek sağlar.

Nane: En tanınmış aktif maddesi mentoldür. Buna ilaveten menton, mentil asetat, karvakrol ve limonen içerir. Çifte etkili yani adaptojen özellik gösterir. Şöyleki; üşümelerde sıcaklık sağlar, ısıtır, ateşli durumlarda mentol deriden ısıyı alıp yağa çektiği için vücudu soğutur. Biz bunu ateş düşürücü olarak adlandırırız. Halbuki ortamın ısısını dengeler. Özellikle burun tıkanıklığında solunum pasajlarını açarak rahat nefes almayı sağlaması hepimizin tecrübe ettiği bir özellik. Ateşli durumlarda vücüdu soğuttuğunu da etüt ettik mutlaka diye düşünüyorum. Haksız mıyım?

Nioli: Maleleuca viridiflora: Çay ağacı (Tea Tree) hint defnesi, cajeput gibi niolide myrtacae familyasına bağlı Malelucea türlerindendir ve hepsinin ortak özelliği antiseptik özellikte olmalarıdır. Yani havadaki ve çevredeki mikropları kırar. Nioli’nin içinde bulunan 1-8 cineol, limonen, pinenden dolayı; sinüzit, rinit (boğmaca öksürük), bronşit, göğüs enfeksiyonları, solunum sistemi rahatsızlıkları, astım, larinjit, zatürre, influenza (grip), sinüsleri açma ve balgam sökücü özellikleri sayesinde neredeyse bütün soğuk algınlığı preperatlarında kullanılır.

Selvi: Cuprasea familyasındandır. İnfluenza virüsünün sebep olduğu grip enfeksiyonlarında, bronşitte, astımda ortaya çıkan tıkanacakmış gibi öksürüklerde çok etkilidir. İçinde bulunan terpenler (cinen, pinen, camphen) ve ester (terpeyl asetat)den dolayı üst solunum yollarında gelişen hastalıkların bertaraf edilmesinde ve oluşumunu ertelemek ve engellemekte olumlu sonuçlar verir.

Sedir Ağacı: Çok iyi bir expektorandır. Bronşitte, boğmaca, boğazda, sinüslerde, iltihaplı ve balgamlı durumlarda bu mukus denen sümüksü yapıyı kurutma etkisine sahiptir. Bütün akıntılı, mukuslu, balgamlı öksürük ve solunum yolu enfeksiyonlarında endikedir. Boğuluyormuş gibi öksürük şikayetlerinde olumlu etkilerinden dolayı kullanabilirsiniz.

Soğuk algınlığı aromaterapi












Grip, nezle, soğuk algınlığında:

• Nane 5 damla

• Selvi 10 damla

• Sedir 10 damla

• Nioli 10 damla


Hazırladığımız bu karışım boğaz enfeksiyonları dahil, burun tıkanıklığı, sinüzit, ateşle seyreden her tür gribal, influenza gibi vakalarda gönül rahatlığıyla desteğine başvurabileceğimiz bir karışımdır. İnhalasyon yoluyla faydalanmak için burun kenarlarına, üst dudaklara, şakaklara her 2-3 saatte bir az miktarda uygulayabiliriz. Dudak üstüne sürmekteki amaç ağız ve burun yoluyla solunum kanalları ile vücudumuza girecek olan bakteri ve virüslere karşı bariyer oluşturup vücüdun dışında tutabilmeleri sayesindedir. Yukarıdaki 5 yağı her kış hastalıklara karşı önlem amacıyla kalabalık ortamlara girerken kullanabilirsiniz. Aromaterapinin en iyi olduğu alan hastalıklardan korumadır.



Soğuk algınlığı aromaterapi
Soğuk algınlığı aromaterapi

Sevgi ile kalın.. Doğayı, insanı, hayvanı sevmekten hiç vazgeçmediğimiz sürece İYİ lik bulacağımızdan eminim… Aromaterapik yağlarınız ve İYİ lik hep yanıbaşınızda olsun… Çünkü Aromaterapide Özün Özünden yararlanıyoruz. İnsanın özü de İYİ liktir….


Soğuk algınlığı aromaterapi
Soğuk algınlığı aromaterapi




{alanbaslik}
© Tüm hakları saklıdırEfasis
.