0212 204 09 72

"WhatsApp Bilgi Hattı"

  +90 549 492 81 80


12.11.2020

Sayı 2 - Aromaterapinin Tarihçesi

Aromaterapinin Tarihçesi

Aromaterapi yeni bir konsept gibi algılansa da Dioskorides tarafından antik çağda yazılmış farmasötik ve doğa bilimi kitabı olan Materia Medica’da aromatik yağların tıbbi etkilerine yer verilmiştir. Dioskorides hem hekim hem de botanik bilimcisidir. 1. yüzyılda yayımlanan Materia Medica 1.kitapta, aromatik bitkisel yağlara, merhemlere, reçinelere yer verilmiştir.

 


Artdehuile - aromaterapi

Son yıllarda aromaterapi hızlı bir ivmeyle alternatif tedaviler arasında en çok güvenilen ve uygulanan tedavi yöntemi olarak büyük bir kullanıcı kitlesine ulaşmış ve populerite kazanmıştır. Gerek uygulama kolaylığı, gerek etkinliği, gerekse toplumda doğal olana geri dönme isteği sonucu son yıllarda yurt dışında aromaterapi uygulayıcıları çok hızlı bir artış göstermiştir. Aromaterapinin son yıllarda yurt dışındaki popularitesi göz önüne alınınca, ülkemizde de çok yakın bir gelecekte çok yaygın olarak kullanılacağını tahmin etmek zor değil. Burada ufak bir parantez açmak isterim; doğal ve bitki özlerinden geliyor olsa da, aromaterapiyi uygulayan kişiler eğitim almış doktor ya da eczacıların dışındaki kişiler olmamalıdır. Aromaterapide en önemli tedavi edici etkiler uçucu yağ özlerinden gelir. Bu uçucu yağ özlerinin vücudun farklı sistemleriyle etkileşmesi sonucu hem fiziksel hem duygusal birçok sıkıntıda geniş kullanım alanları vardır.

Aromaterapide kullanılan uçucu yağ özlerinin koku merkezi üzerinden duygusal algımıza çok hızlı bir şekilde etki ettikleri bilinmektedir. Uçucu yağ özleri içerdikleri sineol, linalol, triterpen, monoterpen ve seskiterpen gibi doğal kimyasallar sayesinde çok yoğun kokuludurlar. Zaten aromatik terapi adı başlıca bu içerdikleri yoğun koku moleküllerinden gelir, tabiiki bu kimyasallar antiseptik, astrenjan, antiviral, antibakteriyel etkileri dolayısıyla daha yoğun kullanılırlar. Ancak içerdikleri yoğun koku molekülleri sayesinde ikincil görevleri de koku merkezi üzerinde oluşturdukları etki sayesinde rahatlatıcı, sakinleştirici, bazen uyarıcı, bazen de dikkat toplayıcı görevler yapmalarıdır.

 

Aromaterapinin Fiziksel Etkileri:

Deriye direkt uygulanarak, masaj yaparak ve son zamanlarda yoğun ilgi gören refleks sinir noktalarına bası yaparak (refleksoloji) elde edilir.

 

Refleksoloji Nedir?

Refleksolojide en yaygın uygulama; ayak altı refleks noktalarına uygulanan ayak refleksolojisidir. Ama biz bugün daha az uygulandığı düşünülse de El refleksolojisini tanıyacağız.

 

Refleksolojik Aromaterapi Tam Olarak Nedir:

 


 

Refleks sinir noktalarını belirli tekniklerle uyarmak ortaya elektro kimyasal mesajlar çıkarır. Bu mesajlar nöronlar yardımı ile ilgili organı uyarır. Ayak ve el refleksolojisi, belli noktaların manuel (elle) bası yaparak vücuttaki sinirlerin ve kan dolaşımının uyarılmasıdır. Kısacası refleksoloji tekniğiyle uçucu yağ özlerinin uygulanmasına refleksolojik aromaterapi adı verilir.

 

Stres kan dolaşımını yavaşlatır, refleksoloji yavaşlayan bu kan dolaşımını hızlandırarak vücudun besin almasını ve toksin atmasını sağlayan merkezleri harekete geçirir.

El içinde (avuç içi) bulunan refleks noktalarına yapılan kontrollü ve yavaş basılar enerji akımı seyrini doğal ritmine sokar. Düşü- nün ki tıkanmış bir su borusuna dışarıdan müdahale ettiğinizde açıyorsunuz ve su boru içindeki seyrine devam ediyor. Stresli ve yorgun vücutta da tıkanmış enerji merkezlerini uyararak, organlar arası akımın doğal rutinine gelmesini sağlamak için aynı müdahaleyi yapıyoruz aslında. Kan dolaşımının ve enerji akımının bloke olduğu yerlerde yerinde ve zamanında yapılan bu tarz müdahaleler hayatımızı ne kadar yaşanabilir kılıcaktır bir düşünün. Hepimizde oluyordur bazen elimizi, kolumuzu kaldıramayız; hiçbir organik rahatsızlığımız da yoktur fakat sanki enerjimiz bütün hücrelerimizi terk etmiştir. İşte böyle hissettiğimiz bir zamanda avuç içine 1-2 damla biberiye ve nane yağı damlatıp baş parmağımızla ufak ufak daireler yaptığımızda, maksimum 5 dakika sonra hem koku merkezimizin beynimize yaptığı uyarı hem de el içindeki ve parmak uçlarındaki beyin boyun refleks noktalarına yaptığımız basıya bağlı uyarılar daha iyi hissetmemizi sağlayabilir.

Aromatik el refloksolijisi aslında ruhsal ve duygusal iniş çıkış- larda çok sıklıkla başvurabileceğimiz bir tekniktir. Aromaterapatik uçucu yağ özlerinin, rahatlatıcı, uyarıcı, dengeleyici etkileri ile refleksoloji birleştirilince seans sonunda hasta öncelikle gevşeme ve rahatlama etkilerinden bahsetmiştir. Seansı takip eden günlerde; kayıt altına alınmış bütün klinik çalışmalar gösteriyor ki bel, boyun, baş ağrıları ve psikosomotik (çalışmalar en çok bu konularda yapılmış, ref. pubmed, science direct) Ağrı kesiciler ve aromaterapi karşılaş- tırıldığında, karşılaştırıldıkları ilaçlara oranla aromaterapinin etkileri daha kısa sürede görülmüş ve daha uzun sürmüştür. Bu çalışmalardan cesaretle size el refleksoloji noktalarından ve buralara hangi yağ- ları günlük sıkıntılarınızda uygulayabileceğinizden bahsedeceğim.

El Refleksoloji Noktaları

 

Aşağıdaki şemada da rahatlıkla görülüyor ki; Baş, boyun, omurilik ve omuz parmaklarda kendilerine yansıma bulmuşlardır. Bir diğer deyişle baş, boyun vb. refleks noktaları daha çok parmak bölgesindedir. Bizlerin de gün içinde en çok müzdarip olduğumuz sıkıntıların başında, baş ağrısı, boyun tutulması, boyun ve omuz ağrısı gelir. Çünkü stres olduğumuzda omuriliğimizde çok yoğun bir baskı olur beyne giden bütün sinirler boyu omurilik güzergahını kullanır, buradaki nöron trafiği çok yoğun olduğu için boynumuz ve omuzlarımız kaskatı olur. Gidip güzel bir masaj yaptırabilsek süper olur ama yaşadığımız hayatlar göz önünde bulundurulursa bu pekte mümkün değil en azından her seferinde mümkün değil. Oysa evde şu üç aromatik uçucu yağı bulundursak ve sadece birer damla damlatıp şemada gösterilen parmak uçlarına ve baş parmağın üstünden giden bölgeye uygulasak ağrılarımızda azalma görülebilir.



Nasıl Uygulanır?

Sağ baş parmağımızla işaret parmağımızı sol elimizdeki refleks noktalarının üzerinde tutup bastırıp öyle devam edeceğiz, bir yanındaki noktaya aynen sıkı sıkı tutup bastırıp bırakacağız. Bazen baş parmağımız olduğu yerde basılı iken hareket ettirmeden yuvarlak daire şeklinde bastırabiliriz.

 

Hangi Yağlar Kullanabilir?

Günlük (frankincence): Formüllerde en çok kullanılan yağ olmakla birlikte, yüzyıllardır dini tö- renlerde mistik kokusundan dolayı tütsü veya hava yayıcılarda kullanımıştır. Çok iyi bir ağrı kesicidir, az önce yukarıda bahsettiğim klinik çalışma şu an piyasada bulunan ağrı kesicilerle Günlük yağının karşılaştı- rılması olan bilimsel çalışmanın yayınıydı ve sonuç Günlük yağı - double blind yapılan araştırmada- kullanılan ağrı kesiciden daha hızlı ve uzun süreli etki göstermiştir. Evde sizde kendinize uygulayabilirsiniz. Günlük yağını taşıyıcı bir yağda seyreltebilir veya 1-2 damlayı aşmamak şartıyla seyreltmeden de uygulanabilir. Cildi tahriş etmez.

Greyfurt Yağı: Diğer bütün Limongiller (Citrus) familyasından gelen uçucu yağlar gibi, greyfurt uçucu yağında da limonen, geraniol, linalol, mircen bol miktarda bulunur. Limonen ve Mircen’den dolayı mis gibi kokar. Ve sadece kokmakla kalmaz; bu iki kimyasaldan dolayı greyfurt yağını kokladığımızda stimulan olarak beynimizdeki limbik merkezi uyarır ve merkezi sinir sistemine uyarı göndererek, dikkatimizi toplamamızı sağlar ve daha aktifleşiriz. Tembellik yapan okul çağı çocuklarımızın odasında hava yayıcılarda kullanırsak hem konsantre olmalarını sağlayabiliriz hem de dezenfektan özelliğinden dolayı virüs ve bakterileri uzaklaştırabiliriz. Greyfurt yağını el refleksolojisiyle anksiyete ve stresin etkilerini azaltmak için kullanabiliriz. Ayrıca greyfurt yağı lenfotik drenajda çok etkindir. Avuç içine uygulandığında toksinlerin atılma hızını arttırarak detoks etkisi sağlar.

Limon, bergamot, neroli gibi Limonen içeren diğer limongiller familyası mensubu uçucu yağlar da benzer etkilerinden dolayı greyfurt yağı bulamadığımız zamanlarda yerine kullanabileceğimiz yağlardır. Bunlara citrus yağları denir ve pratik uygulamada duygusal, anksiyolitik ve strese karşı hazırlanan preperatlarda birbirlerine benzer etkilerinden dolayı (sakinleştirici ve rahatlatıcı) birbirlerinin yerine çok kullanılırlar.

Palmarosa: Bu yağa yalancı gül yağı da diyebiliriz. Gül ya- ğında bulunan birçok kimyasal palmarosada da bulunur fakat gül yağından çok çok daha ucuzdur.

Şimdi gelelim Palmarosa’nın faydalarına. Ben her sabah kullanıyorum cildimde sivilce için (sebum salgısını neredeyse tamamen kesiyor) fakat bahsetmek istediğim etkisi farklı. Palmarosa parmak diplerine bası yaparak elin avuç içine uygulanır. Fakat uygulamadan önce mutlaka seyreltmek gerekir; aynısefa yağına 5ml ye 5 damla şeklinde. İçerdiği Geraniol’den dolayı aşırı yorgunluk -namı diğer- tükenmişlik sendromunda çok etkin sonuçlar vermiştir. Şu aralar devam eden bazı klinik çalışmalar çok yakın gelecekte Palmarosayı çok yaygın olarak ruhsal ve beyinsel dinginlik için kullanabileceğimize işaret ediyor açıkçası.


{alanbaslik}
© Tüm hakları saklıdırEfasis
.